Zgomotul care ne înconjoară

TRAFIC - BLOCAJ

Planeta noastră nu-şi pierde numai stratul de ozon ci şi liniştea. În lumea modernă, dominată de zgomot şi viteză, liniştea devine o raritate şi riscăm să o pierdem pentru totdeuna. Şi nu mă refer aici la liniştea interioară, aceea este pierdută demult, ci la zgomotul cotidian şi decibelii în exces. Nu s-a gândit nimeni să includă în lista drepturilor omului şi dreptul la linişte deşi este o componenta foarte importantă a existenţei noastre.

Pacea patriarhală nu mai domneşte nici macar la ţară, pentru că şi acolo s-au înmulţit sursele de zgomot. Mi-aduc aminte cum arata satul copilăriei mele, plin de praf şi fără maşini doar câte un tractor mai făcea zgomot foarte rar. Cea mai mare gălăgie o făceam noi copiii dar locul nostru de joacă era departe de casele satului. E clar că tihna patriarhală a copilăriei mele nu va mai reveni niciodată. Ce înfiorător sună acest „niciodată” !

Ne-liniştea noastră are două cauze. Una este generată de civilizaţia umană şi este mai inevitabilă decât venirea primăverii, care iată că vine cu toate îndoielile noastre. Şi nu prea este nimic de făcut: maşinile sunt tot mai multe, mijloacele de comunicare sunt tot mai performante dar şi mai sonore, locuinţa noastră este ca o miniuzină plină de zgomote.

A doua cauză este mârlănia şi incultura semenilor noştri. Şi avem destule exmple dacă privim în jurul nostru: nesimţiţii care chiuie şi tropăie în miez de noapte, ţinând treaz un bloc întreg, indivizii care vin la pescuit şi dau radio din maşină la maxim ca să nu se plictisească cât aşteaptă să se prindă peştele în cârlig, adolescenţii de bani gata care cutreieră străzile cu maşinile lor de fiţe din care bubuie boxele spre a arăta lumii cât de tari sunt ei.

Imi amintesc o vorbă înţeleaptă spusă de cineva: „Ce muzică superbă e liniştea!” Dar cine să priceapă?

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s