Sărbătoarea liliacului împreună cu Draga Olteanu

Sâmbătă 27 aprilie am fost  la Casa Memorială Mihail Sadoveanu din Iaşi, la Sărbătoarea liliacului. Invitată de onoare a fost   marea actriţă Draga Olteanu, alături de care s-a aflat şi maestrul Dionisie Vitcu.

P1330994

 

Dionisie Vitcu a făcut o prezentare a marei actriţe, povestindu-ne şi întâmplări de la filmări.

P1340010

Am să povestesc una dintre aceste întâmplări pentru cei ce nu au fost ieri. Maestrul Vitcu, însoţit de regretatul actor Teofil Vâlcu, trebuia să fie la o filmare undeva în ţară. Până acolo au mers cu trenul şi au ajuns târziu în noapte. La locaţia de filmare toţi dormeau, dar într-una dintre camere era întinsă o masă ca-n poveşti. Cei doi actori ieşeni au fost foarte plăcut impresionaţi de modul cum au fost întâmpinaţi şi s-au aşezat la masă, fiind morţi de foame de pe drum. Apoi au mers la culcare. A doua zi dimineaţă s-au trezit în plin scandal. Se pare că masa respectivă nu era pregătită pentru actorii veniţi de la Iaşi,  ci era pentru filmarea din ziua respectivă. Producătorul tuna şi fulgera pentru că nu putea avea loc filmarea pentru că masa nu arăta cum trebuie. Dionisie Vitcu şi Teofil Vâlcu nu au avut curaj să recunoscă că ei erau autorii dezastrului. În schimb Florin Piersic, care era vedeta filmului, a luat vina asupra lui, alegându-se cu nişte cuvinte dulci.  Doamna Draga Olteanu care era regizoarea filmului a mers rapid la un restaurant unde a comandat ( pe banii ei) ceea ce trebuia pentru a reface masa pentru filmare. Şi totul a fost în regulă până la urmă.

P1340019

 

Doamna Draga Olteanu ne-a povestit cum a realizat senariul şi cum s-a filmat „Dumbrava minunată”, ecranizarea după cartea lui Mihail Sadoveanu.

P1340015

Marea actriţă şi regizoare ne-a mărturisit că nu a fost mulţumită de modul cum regizorul filmului a interpretat scenariul scris de dânsa. Nici fiica marelui prozator, Profira Sadoveanu, nu a fost mulţumită şi i-a spus Dragăi Oltenu: „Duducă, d-apoi nu aşa ne-a fost vorba!”.  Trebuie să menţionez că Draga Olteanu a trebuit să obţină acordul familiei scriitorului pentru a se putea face ecranizarea şi a reuşit acest lucru după ce a interpretat scenariul filmului în faţa moştenitorilor lui Sadoveanu.

Publicul numeros a fost încântat ascultând poveştile Dragăi Olteanu.

Sarbato. liliac 1

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria artistic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s