Dan Lungu şi romanul său „Sînt o baba comunistă!”

P1320486

Joi 28 februarie cunoscutul scriitor Dan Lungu a susţinut o conferinţă, la Ateneul Tătăraşi, despre romanul său de succes Sînt o baba comunistă!.

Sînt o baba comunistă!, bestseller al Editurii Polirom, te provoacă să zâmbeşti, să râzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru câteva clipe, lectura şi să ieşi în lume pentru a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii  din realitatea înconjurătoare sunt altfel.
Drepturile de traducere a cărţii au fost vândute în zece tari: Croaţia (Editura Filmat Naklada), Italia (Editura Aisara), Franţa (Actes Sud), Austria (Residenz), Spania (Pre-textos), Ungaria (Jelenkor), Bulgaria (Faber Print Ltd.), Polonia (Czarne), Turcia (Apollon Yayincilik), Grecia (Kastaniotis).  În vara lui 2012, au început filmarile pentru lungmetrajul Sînt o baba comunistă!, în regia lui Stere Gulea, cu Luminiţa GheorghiuMarian Râlea şi Ana Ularu în rolurile principale.
Dan Lungu este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români actuali, unele dintre cărţile sale fiind publicate în numeroase limbi de circulaţie internaţională. Conferenţiar la Catedra de Sociologie a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Dan Lungu a urmat studii postdoctorale de sociologie la Sorbona şi a fost redactor al revistei Au Sud de l’Est (Paris).
In 1996, iniţiază la Iaşi grupul literar Club 8. In 2001 şi 2002 este redactor-şef al revistei culturale Timpul. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitaţi în cadrul programului “Les belles étrangères”, Franţa.
P1320489
Dan Lungu a povestit cum i-a venit ideea scrierii romanului, în urma unei cercetări sociologice. Baba comunistă există şi în realitate, dar nu se identifică cu personajul din carte. Scriitorul ne-a dezvăluit şi câte ceva din „bucătăria” scrisului său.
De asemenea ne-a citit câteva fragmente din roman.
P1320494
La eveniment a fost prezent un public numeros.
P1320487
P1320502
S-a discutat despre cum a receptat tânăra generaţie, care nu a trăit în comunism,  cartea.  Şi se pare că tinerii au fost interesaţi de această carte.
Dan Lungu a povestit mai multe întâmplări interesante, iată una dintre acestea:
„S-a întâmplat acum câţiva ani la Târgul de carte de la Leipzig. Reprezentanţii unei edituri din China au venit la standul României şi m-au căutat să stam de vorbă. Auziseră de roman şi erau interesaţi de subiectul nostalgiei după comunism. S-au prezentat şi au spus că sunt de la o editură elitistă, care nu publică ediţii de masă, fiind axaţi pe poezie şi traduceri, aşa că nu-mi puteau promite mai mult de un milion de exemplare. Pe mine mă pufnea râsul. După ce le-am explicat că discursul nostalgic este mereu minat de (auto)ironie şi că personal găsesc acest tip de nostalgie paradoxal s-au ridicat de la masă, mi-au mulţumit şi s-au îndepărtat cu viteză.”
La final autorul a dat autografe pe cărţile cu care au venit cei din asistenţă.
P1320508
Să menţionez că Dan Lungu a dezvăluit proiectul de roman pe care-l am în minte: „Sunt un moşneag comunist!”, care  îşi propune să vorbească despre alte aspecte din epoca comunistă. Dar totul va fi raportat la evenimentele actuale.
Cei care nu au fost prezenţi au ce regreta!
Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria literatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s