Invitaţie la lectură- „Ultima fotografie”, de Bogdan Hrib

Ultima fotografie

 

titlu: Ultima fotografie
autor: Bogdan Hrib
editura: Cartea Românească, 2012
număr de pagini: 296

 

Te apropii de vârsta de 50 de ani şi te simţi pierdut. Ce soluţie găseşti ca să revii pe linia de plutire? Pleci de nebun într-o croazieră pe oceanele lumii.

Sinopsis:

 Alexandru Zaharia, fost fotoreporter şi fost proprietar de agenţie de publicitate, crede că îşi poate găsi salvarea pierzându-se printre cei 2000 de pasageri de pe un vas de croazieră.

 

Citind romanul lui Bogdan Hrib, mi-am pus o întrebare: cât din personajul central al romanului îl reprezintă pe autor? Această poveste de dragoste, pentru că asta este până la urmă scrierea lui Bogdan Hrib, îţi dă impresia că este de fapt un roman autobiografic. Nu ştiu care este până la urmă adevărul, am să-l întreb pe autor, însă povestea te prinde şi te face să nu mai laşi cartea din mână.

Alături de Alexandru Zaharia apare Diana, o fostă colegă de clasă din şcoala primară, care intră în viaţa personajului principal cu amintirile ei, cu frustările  şi înfrângerile din viaţa ei. Cei doi încearcă să scape de amintirile dureroase, dar nu reuşesc şi, chiar mai mult, nu fac decât să se adâncească şi mai mult într-o deznădejde fără leac.

Alex are o listă cu 50 de cuvinte, la fel ca şi numărul anilor pe care îi va împlini în curând. Fiecare cuvânt ascunde o poveste şi reprezintă un capitol din carte. Mi s-a părut interesantă chestia asta cu capitolele care nu sunt numerotate ci are alocat fiecare câte un cuvânt.

Pe parcursul povestirii, în viaţa lui Alexandru Zaharia îşi face apariţia şi o tânără de origine scandinavă, Caja, cu care personajul nostru are parte mai mult de sex şi mai puţin de dragoste.  Nici cu Diana nu poate să ajungă la o adevărată poveste de dragoste şi se pare că scopul acestei călătorii nu va fi atins.

Avem parte şi de ceva acţiune pentru că vaporul este atacat de piraţi, dar am să vă las pe voi să descoperiţi ce au păţit personajele cărţii. Vă mai dau un pont: autorul ne rezervă un final neaşteptat pentru povestea sa. Ei, acuma să nu vă aşteptaţi să vă povestesc cum se termină cartea. Puneţi mâna şi citiţi!

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria literatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s