Daniela Zeca Buzura şi-a lansat la Iaşi cel mai nou roman

 

Vineri 26 octombrie 2012 scriitoarea Daniela Zeca- Buzura a lansat la Iaşi romanul „Omar cel orb”, cel mai recent din seria orientală.

Să ne amintim că în 2009 autoarea începea acest ciclu cu romanul „Istoria romanţată a unui safari” , cuprinzând povestea de dragoste, ce pare imposibilă, trăită în Tunisia de un arab şi o franţuzoaică . În 2010 apare cel de al doilea roman, „ Demonii vântului” în care facem cunoştinţă cu bijutierul Saiyed şi povestea comorilor ce-l însoţesc.

Iată că anul acesta Daniela Zeca ne oferă cel de al treilea roman din cilul oriental, „Omar cel orb”, în care apar ca personaje adepţi ai profetului Zaratustra (sau Zoroastru, în limba greacă) din sudul Iranului.

Scriitorul Florin Irimia, care a făcut recenzii la toate cele trei romane ale autoarei, a vorbit despre romanul „Omar cel orb”. De menţionat că a fost prezent un public numeros, care a dovedit că are cunoştinţe despre operele autoarei.

Daniela Zeca Buzura ne-a povestit cum s-a documentat pentru a scrie acest roman. Autoarea s-a dus în Iran şi, în oraşul zoroastrian Yazd, în plin deşert, la o temperatură de 52°C, i-a convins pe localnici să o accepte în mica lor comunitate şi să-i dezvăluie o parte din secrete. A fost o adevărată aventură şi intrarea în Iran, Daniela Zeca fiind anchetată ore în şir. A fost prezentat în premieră un fragment din filmul documentar realizat cu această ocazie,

Scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca –Buzura a vorbit şi despre desfiinţarea postului de televiziune TVR Cultural, al cărui director a fost timp de opt ani. Chiar dacă putem înţelege dorinţa de restructurare a TVR, nu putem înţelege de ce s-a desfiinţat tocmai postul care consuma cel mai puţin din resursele televiziunii naţionale. Desfiinţarea TVR Cultural este o lovitură dată însăşi culturii române. Din pacate n-am prea văzut ca intelectualii de marcă să ia poziţie faţă de această iniţiativă nefastă.

A doua zi scriitoarea, jurnalista şi profesoara(să nu uităm că autoarea are cursuri la Facultatea de Jurnalistică din Bucureşti) Daniela Zeca-Buzura a avut amabilitatea să discute cu mine despre o mulţime de lucruri, discuţie care s-a finalizat cu un mic interviu pe care mi l-a acordat.

Interviul va fi postat în curând pe site-ul www.hyperliteratura.ro .

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria artistic, literatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s