Invitaţie la lectură: Omar cel orb, de Daniela Zeca

titlu: Omar cel orb
autor: Daniela Zeca
editura: Polirom, Ego Proza,  2012
număr de pagini: 260

 

Omar cel orb se află la graniţa dintre răsărit şi apus, amintirile rămânând ancorate în Iranul natal iar prezentul trăindu-l la marginea unei capitale a Europei de Est.

 

Sinopsis:

 Despre dragoste şi moarte pe pământul Persiei (sau al lui Zarathusta).

 

 

“Omar cel orb” este a treia carte din seria orientală a Danielei Zeca, după “Istoria unui safari” şi “Demonii vântului”.

În acest roman se fac referiri la una dintre religiile primordiale ale lumii – zoroastrismul. Şi am să citez din introducerea făcută de autoare:

Zoroastrismul a avut, probabil, o influenţă mai mare asupra umanităţii decât orice altă credinţă. Zarathustra a fost cel dintâi care a făcut cunoscute doctrinele despre judecata individuală, Rai şi Iad, Judecata de Apoi şi viaţa veşnică pentru suflet şi trup, reunite. Aceste doctrine vor deveni categorii familiare unei mari părţi a omenirii, prin împrumuturile făcute de către iudaism, creştinism şi islamism, deşi ele au cunoscut deplina coerenţă logică în zoroastrismul însuşi.” (din Mary Boyce, ”Zoroastrians: Their Religious Beliefs and Practices”).

Omar este un personaj timid, discret care nu vrea să facă valuri, dar care îşi declară cu mândrie obârşia: el este persan şi nu arab, aşa cum greşit îl categorizează unii dintre cei cu care interacţionează.

Pribegind spre vest, Omar se întâlneşte cu Godun care-i va deveni prieten pe viaţă. În casa acestuia (mai exact la mansardă) personajul îşi va trăi prezentul şi îşi va făuri viitorul şi îşi va aminti, pentru noi cititorii, trecutul pe care l-a lăsat în urmă. Autoarea face o paralelă între trăirile lui Omar şi cele ale familiei rămase în Iran.

“Omar cel orb” este o carte de un farmec aparte (ca şi celelalte doua din serie) pe care vă invit să o citiţi.

O puteţi cumpăra de pe site-ul Editurii Polirom . Ieşenii pot merge să şi-o procure chiar de la sediul editurii din Copou.

Pe 26.10.2012, la ora 17,00 vă puteţi întâlni cu autoarea la Ateneul Tătăraşi din Iaşi.

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria literatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s