Eşti Fan Brânză?

 

Filozofia brânzei.

 

Da, ce vă uitaţi aşa la mine? Are şi brânza filozofia ei. Sunt multe expresii în vorbirea noastră în care apare brânza şi care de fapt nu au legătură cu aceasta.

Dar să le luăm într-o ordine…aleatoare.

Cred că aţi auzit expresia „ zgârie brânză” ,  folosită pentru oamenii zgârciţi. Dar oare de unde vine ea? Oamenii zgârciţi nu obişnuiesc să taie brânza felii? Doar o zgârie puţin pentru a obţine câteva firmituri? Pe mine la asta mă duce gândul.

Se pare că e „mare brânză „ şi filozofia asta a brânzei! Chiar, de unde o mai fi apărut şi expresia asta? Poate de la faptul că majoritatea brânzelor sunt mici ca dimensiune. Cel puţin aşa am văzut eu în magazine. Producătorii caută formate cât mai mici şi mai ieftine, pentru că aici e problema de fapt: portofelele noastre sunt prea goale pentru a putea cumpăra o brânză mare. Şi când vedem o brânză cu gabarit mai mare prin magazin atunci chiar că e „mare brânză”!

Unii dintre noi s-au molipsit de la americani (mulţi avem rude şi prieteni în State) şi atunci când fac o poză (cu persoane, nu peisaje)spun: „Spune branză”. Evident este echivalentul românesc al expresiei în engleză: „Say cheese!”. Acuma nu ştiu cât de bune ies pozele cu brânza asta pe buze, dar expresia este destul de folosită şi nu numai de cei ce sunt fani brânză.

Cred că aţi auzit destul de des vorba „brânză bună în burduf de câine” . Normal că locul brânzei nu e într-un burduf din piele de câine. Nici nu ştiu cum de a putut să îi dea cuiva prin cap să strice bunătate de brânză punând-o într-un astfel de ambalaj? Probabil că în vechime nu se găseau tot felul de ambalaje ca în ziua de astazi, când pasionaţii de brânză pot s-o ambaleze în condiţii foarte bune.

Am să fac o mică pauză. Tot vorbind despre brânză mi s-a făcut o poftă de nu mai rezist şi fug la bucătărie unde am în frigider o rotiţă de caşcaval Delaco afumat. Tai câteva felii de brânză, o felie de pâine (pâine mai puţin că îngraşă) şi curăţ şi două cepe verzi din Germania (din România nu prea mai găseşti).

Bun, acum pot continua să filozofez!

Mai e o expresie foarte uzitată : „Frate, frate, dar brânza-i pe bani!”. Cred că expresia asta îşi are originile în vechime când brânza era foarte scumpă (nu că acum ar fi ieftină) şi chiar între fraţi ea se dădea pe bani. Nu prea se făcea cadou o bucată de brânză. Ceea ce mi se pare a fi în regulă. Cum să dai cadou o brânză?

Păi de filozofat aş mai filozofa dar mă gândesc să nu vă cadă greu atâta brânză înghesuită într-un spaţiu atât de strâmt. Pentru că brânza-i brânză chiar într-un burduf de câine! Chiar cum o arăta un burduf de câine, că n-am văzut aşa ceva.

Dar mai bine îmi mai tai câteva felii de caşcaval, că nu sunt un zgârie brânză.

 

Articol pentru concursul Super blog 2012 etapa a şaptea.

 

Reclame

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Eşti Fan Brânză?

  1. Stefania

    Foarte interesant!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s