Interviu cu scriitorul şi jurnalistul Liviu Andrei

 

Scriitorul şi jurnalistul craiovean Liviu Andrei îşi va lansa la Iaşi ultimul roman „Ofiţerii şi talentaţii- GAYZER”. I-am solicitat un interviu pentru ca publicul cititor din Iaşi să-l cunoască pe autor.

Dar mai întâi câte ceva despre scriitorul Liviu Andrei.

Prezent de aproape cinci ani în vârtejul socio-literar românesc, Liviu Andrei reprezintă noua generaţie de scriitori, care îşi doreşte să impună alt stil şi o altă mentalitate în literatura autohtonă. Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Proza lui este extrem de incitantă, dar intraductibilă, limbajul fiind considerat de mulţi extrem de dur. A scrie despre homosexualitate, Masonerie şi Securitate la nici 28 de ani este un act de curaj rudă cu nebunia. Sau nu…

După câteva cochetări fugitive cu presa scrisă craioveană, Liviu Andrei a activat ca scenarist de sitcom la Cosmos TV Bucureşti (SC Unicorn Productions). Inevitabil, trecerea sa spre activitatea din faţa camerei de filmat s-a produs în foarte scurt timp.

Astfel, pe parcursul celor aproape şase luni ca reporter al Departamentului Cultură, Liviu Andrei a realizat peste 100 de materiale foarte apreciate de publicul de gen.

După periplul bucureştean a urmat perioada Tele U Craiova, unde este angajat şi astăzi. Aici tânărul jurnalist realizează talk-show-ul cultural VERBA VOLANT (live) în fiecare vineri la 20:30, flash-ul zilnic CRAIOVA LA ZI şi emisiunea REPORTAJUL SĂPTĂMÂNII, un program informativ în care socialul, politicul şi culturalul sunt într-o simbioză desăvârşită cu o anchetă jurnalistică, în adevăratul sens al cuvântului.

Absolvent al programului de masterat (2 ani) Sociologia comunicării şi jurnalism din cadrul Universităţii din Craiova, Liviu Andrei ­este şi un apreciat om de cultură al Cetăţii Banilor, dar un scriitor în plină afirmare. Dovadă o fac atât cele două romane Doar fragmente de viaţă şi dans (Editura Universitaria 2008) şi Sfârşitul erei de mireasă (Editura Aius, 2009 cu o prefaţă semnată Paul Aretzu) cât şi cartea sa de interviuri O ŢARĂ ÎNCONJURATĂ DE ROMÂNI – Reacţii jurnalistice la problematica românilor din jurul graniţelor (Fundaţia Scrisul Românesc), lansată la Negotin, Serbia, în 2010.

În iunie 2011, autorul a lansat volumul de proza scurtă Paraidis. Literatură de cuţit (Editura Aius), volum care s-a bucurat de vânzări record. În luna octombrie autorul a lansat romanul Gayzer, un roman cu un subiect extrem de incitant. Miercuri 17 octombrie îl va lansa şi la Iaşi.

 

1)    Pe 17 octombrie vei lansa la Iaşi cea mai nouă carte a ta. Ce-ar trebui să ştie cititorii despre această carte şi despre autorul ei?

 

Să ştii că eu nu sunt tipicar în a da răspunsuri şi nu mă umflu în pene că am revoluţionat maniera de a face literatură, dar romanul GAYZER (Ofiţerii şi t@lent@ţii, vol. I) este într-adevăr o carte muncită, scrisă în patru stiluri. Da, da… Chiar aşa. Unii se chinuie să-şi formeze un stil în ani şi mii de pagini iar modestul de mine aduce o carte în patru stiluri. Adică e scrisă la patru mâini. Astfel, cititorii care termină de lecturat un capitol sunt practic introduşi în altă carte. În GAYZER argoul este ceva obişnuit. Geme de argouri. Puteţi regăsi vreo trei sute de cuvinte inventate de mine. Cine crede că e simplu să practici o astfel de scriitură, e nebun. Este extrem de dificil. Subiectul romanului este amplu. Un tânăr ofiţer de informaţii îşi face intrarea în Masoneria arădeană şi de acolo încep toate cele. Descriu cum se predă un curs de informaţii, ce se întâmplă într-un templu masonic, cum este masonul acasă, cum îşi spală şorţul, cum face sex, cum îşi creşte copilul şi multe alte chestii. Peste toate astea aruncă un văl de iubire homosexuală; o iubire sinceră, unde compromisul nu s-a inventat. De aici şi titlul.

Deşi a fost lansată abia de două săptămâni, cartea a fost bine primită de public. Am vândut deja o sută cincizeci de exemplare Am avut o lansare incredbilă la Craiova şi am fost foarte bine primit şi la Piteşti. Din păcate Piteştiul musteşte de securişti reconvertiţi iar textele mele (publicate în Argeş) au ajuns (culmea!!!) pe masa primarului, care a făcut (prin puterea politică) ce a crezut el de cuviinţă că e bine. Eu nu mă las. Nu mă consider un Gică Contra al sistemului înmăgurenit. Nicidecum. Vreau doar să fiu lăsat să scriu şi să am parte de promovarea pe care o merit.

Despre mine sunt multe de spus. Sunt un caracalean energic care merge pe coate pentru a se impune în viaţa literară românească. Drumul meu e o masă întinsă. Cine vrea să se aşeze la ea, să-i fie de bine!

Fac televiziune de aproximativ cinci ani. Am realizat cele mai bune reportaje produse vreodată de o televiziune locală. Nu e pledoarie ieftină. O spun oameni avizaţi. Cine nu mă crede să dea un search pe net. Dar să lăsăm asta… Mă aştept la o lansare fulminată la Iaşi pentru că Paul Gorban e profesionist şi îşi face bine treabă. Trebuie să luăm în calcul şi apetenţa literară a ieşenilor. Craiova e o musculiţă cultură în comparaţie cu Iaşiul. Cred că ieşenii se vor îmbulzi să cumpere GAYZER-ul. Este o bijuterie editorială, o să vă convingeţi.

 

 

2)    Mă interesează bucătăria creaţiei tale. Cum scrii, de unde te inspiri ?

 

Sunt un scriitor balcanic. Îmi place viaţa asta manelistoidă. Merg prin bodegi, stau de vorbă cu ţuicari, pârnăiaşi, curve, gabori, dilii şi toate categoriiloe sociale de pe caldarâmul străzii. Sunt un observator fin. Practic yoga, spiritism şi mă bag în tot felul de chestii care-mi aduc o fărâmă de inspiraţie, doar de dragul scrisului. Oricine intră în contact cu mine riscă să devină personaj fie în Jurnalul unui scriitor pervers care este cel mai citit blog personal al Olteniei, fie în vreun roman. În cazul meu, arta nu imită viaţa. Arta imită duhoarea şi oboseala vieţii. Citind un roman semnat de mine ai impresia că eşti o antilopă hăituită de o felină hulpavă. Cititorul scapă, dar scapă mutilat literar dintre paginile mele. Cărţile mele impun sau distrug reguli. Nu caut să epatez ci doar să fac o copie xerox a bălmăjelilor şi insulelor de fericire cu care suntem obişnuiţi. Scriu uşor. Tehnica mea se numeşte zapping. Sunt un scriitor cu telecomanda în mână. E o tehnică modernă preluată din sertarul scenariştilor de lung-metraj. Am inventat un nou curent în literara română numit LITERATURĂ PER-VERSIFICATĂ sau LITERATURĂ DE CUŢIT. Am văzut câţiva tinerei care s-au băgat recent pe creanga mea literară. Nu le dau numele, că nu merită. E foarte bine că s-au băgat, dar eu o să părăsesc cât de curând copacul ăsta per-versificat şi o să bag pe romanul femeiesc. N-a mai scris nimeni despre femeile hetero văzute prin ochii femeilor. S-a scris doar despre lesbiene şi despre cum văd bărbaţii femeile. Sper să nu-mi fure nimeni ideea. Dacă o fură, ghinionul meu… Oricum, personajul principal va fi o femeie cu handicap. Am rămas cu sechele de la Monsieur Verdoux sau Floarea Calotă.

 

3) Ştiu că eşti şi jurnalist la o televiziune din Craiova. Povesteşte-mi o întâmplare deosebită de la filmările pentru emisiunea ce o ai acolo.

 

Da. După cum am spus, fac emisiuni LIVE şi reportaje de aproximativ cinci ani. Sunt extrem de bâlbâit. O să mă auziţi la Iaşi, dar ăsta e farmecul meu. Reflectoarele mi-au ars retina şi mi-au slăbit vederea. În toţi aceşti ani am învăţat să mă machez de parcă sunt descendentul Cleopatrei. Sunt specialist în pensat şi machiaj. Cele mai interesante întâmplări le-am trăit pe teren, alergat de ţigani cu toapare, ud la piele, mirosind a gunoi şi câte şi mai câte. Sunt un fighter. Îmi place acţiunea.

Emisiunea LIVE se cheamă Verba Volant. E o emisiune culturală inedită. Este singurul talk-show cultural al Olteniei, şi deci, cel mai urmărit. Am un feedback OK. Lumea îmi zâmbeşte pe stradă (Uite-l p-ăla cu perciuni de la TV!!!), dar asta nu mă încălzeşte cu nimic. Cele peste şase sute de reportaje şi emisiuni LIVE postate pe net sunt garanţia muncii mele. Am invitaţi care mă înjură pe la spate, dar eu tot îi chem în direct pentru că sunt artişi importanţi şi pe mine mă interesează arta, nu omul. Şi eu înjur şi eu sunt arogant. Sunt oltean, sunt expansiv. Asta e. Aici, în Oltenia, trăim între ţigani şi asta ne ocupă tot timpul. Aş pleca din Craiova chiar mâine. Aveţi un mare noroc că sunteţi din Iaşi. Aici e iadul pe pământ. E un oraş care te instigă la violenţă, la violenţă culturală chiar. De ce spun asta?! Mai mult de jumătate dintre invitaţii mei sunt sau au fost colaboratori, informatori sau chiar ofiţeri de informaţii. O spun fără nicio reţinere. Cultura e camuflată şi absolut orice scriitură sau forma artistică (chiar şi graffiti-urile) e monitorizată atent. Ştiam lucrul ăsta, dar asta e. Nu pot să renunţ la scris. Se împute literatură în mine. Îmi explodează ugerul literar. Am văzut că şi Groşan şi Ioan Es. Pop sunt premiaţi de noii oameni ai sistemului. Oameni de manual… Servim patria… Apropo! Facem schimb de oraşe?

 

4)Vorbeşte-mi despre tine ca om. Ce-ţi place să mănânci, să bei , ce îţi displace?

 

Eu trăiesc ca un scriitor. Fac foamea, atrag femei frumoase, dispuse să-şi dezvelească goliciunea în faţa unui suferind brunet, singur şi trist ca Eminescu. Trăiesc în centrul Craiovei, într-o casă boierească. Chiria este cam 85% din salariu. Sunt fan conserve cu costiţă şi haleală brânzită, venită moca pe la evenimente culturale. Din cauza stilului de viaţă dezlânat, îmi visez textele. E o tehnică halucinativă (ca să nu-i zic halucinantă). Nu mă împac cu alcoolul. Nu suport băutura şi ţigările. Urăsc femeile care fumează.
Chiar şi cunnilingusul este altfel la o fumătoare. Trust me! Sunt veşnic obosit şi afectat. Mănânc orice mi se dă, mai puţin lapte dulce. Cineva deştept mi-a spus că pâinea proaspătă şi laptele dulce alimentează celulele canceroase. Sunt un oltenaş romănăţean banal, în căutare de galoane.

 

5)Cum vezi literatura română de astăzi?

 

Literatura română de astăzi este la nivelul mării. Poate chiar mai jos. Este deajuns să luăm orice revistă literară finanţată total sau parţial de Uniunea Scriitorilor din România. Apropo, sunt cel mai tânăr membru din Oltenia. Deocamdată sunt stagiar. E o regulă tâmpită, dar trebuie să mă supun.  Văd foarte mulţi scriitori slabi care sunt promovaţi la greu. Îmi vine să vomit. Gagii primesc burse, premii şi multe mândării literare. Chiar şi la voi în Iaşi sunt câţiva piţigoi din ăştia. Puţin mai mulţi. Sper să nu-i prind pe la mine pe la lansare că le rup picioarele. Să stea în acolo în mediocritatea lor de copoi de Copou. Literatura noastră este curpapirul Europei. Aceasta este părerea mea. Toate numele care apar acum la filialele ICR-ulu sunt securistoizi. Directorul e condus de adjunct (care e ofiţer S.I.E. cu acte în regulă). Sper ca ulcerul pe care-l am să mă lase să mai bag pe ţeavă încă un roman de valoarea GAYZER-ului şi voi şifona chitia multora care şi bătut joc de literatura română. Să le fie ruşine! Îşi bat joc de revistele literare şi de scriitorii tineri. Bine le-a făcut  băiatul ăla de la Cluj când i-a şifonat fusta duduii iceriste care a îngropat Clujul literar. Du-te tare femeie! Mihai Mateiu parcă-l cheamă. Nu l-am citit, dar o să-l citesc. A avut o iniţiativă. Are respectul meu, băiatu’ ăsta. O să caut să-l întâlnesc.

Se ştie că mulţi pachidermi al literaturii îşi fac apariţia verbală la lansări doar contra cost. Ce să mai vorbim despre cronici. Se scrie pe bani, tată! Ăsta e adevărul! Literatura română e în putrefacţie. Respect pentru oamenii care îmi organizează lansarea la Iaşi. O fac fără vreun interes…  Le place proza mea şi gata. Naiba… Nici nu m-au văzut vreodată. Aşa se va întâmpla cam pe toată durata turneului de promovare a GAYZER-ului. Majoritatea revistelor useriste se fac din rămăşiţele de la R. Literoasă. Se amininţă cu procese şi alte chestii din Literoasă, dar nu mă sperii. Bleah! Vreau să ne fie dor de voi….

 

6)Ce proiecte ai?

 

Proiecte… Visez şi eu prosteşte. Vreau să scriu până orbesc. Nu pot trăi fără să scriu. Lucrez la volumul doi din OFIŢERII ŞI T@LENT@ŢII. Sper să fie un roman mai bun decât precedentul. În primul capitol descriu o scenă de împerechere între păsări răpitoare (în aer). E magnifică… N-aţi mai citit aşa ceva! Vă asigur. O să-mi continui emisiunile şi sper să ecranizez GAYZERUL. Am luat legătura cu câţiva regizori. Aştept răspunsul lor. E  o carte tulburătoare. Sper să mă pască ceva premii că prea am stat la cutie. Dacă nu reuşesc să-l ecranizez cred că o să mă îmbolnăvesc de nervi nervoşi. Glumesc. E o năzuinţă a mea.

N-am scris nicio poezie de când am ieşit pe ţeava tunului, dar sper să încep proiectul meu, TRIBUT LUI MENDELEEV şi să scriu câte o poezie pentru fiecare element chimic. Am ideea asta de mulţi ani, dar nu pot să scriu poezie. Mi se pare atât de greu… Greu!!! E un proiect bun pentru că ori de câte ori vor crea evreiaşii ruşi un element nou, prolificul de mine va veni cu o ediţie revizuită şi adăugită. Aşa…

 

7)    Ce consideri tu că este esenţial ca să devii un scriitor bun? Adică să fii capabil de cărţi bune, nu neapărat promovate… Doar BUNE.

 

Toată lumea spune că trebuie să citeşti mult. E o mare prostie. Ca să scrii bine nu trebuie să citeştei literatură. Absolut deloc. Trebuie să citeşti mult, dar să fie orice altceva. Să vezi filme şi să îţi înfunţi urechea cu multe ore de muzică. Păi cât calciu consumâ găina ca dea ouă? E logic. Transformi ceva artistic în altceva. Eu n-aş cumpăra o carte nici să mă tai. Nu-mi place să citesc. E oribil. E un chin. Când merg la un târg de carte sunt scârbit. Citesc câte o pagină din fiecare autor dichisit, ca să le văd stilul. Atât. În rest, mă bazez pe halucinaţii şi retuşez când îmi revin în fire (dimineaţa). Doar aşa poţi crea un limbaj şi poţi aduce lucruri noi în proza actuală. Restul e lăptic acru pe pisică cu nas bombat. Nu mai citiţi! Punct.

 

Reclame

Un comentariu

Din categoria literatura

Un răspuns la „Interviu cu scriitorul şi jurnalistul Liviu Andrei

  1. Pingback: Interviu cu mine… (ce modest sunt!!!) realizat de scriitorul Iulian Sârbu. Enjoy!!!! « LITERATURĂ DE CUŢIT şi alte golănii televizionistice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s