Întâlnire cu scriitorul Norman Manea

Astazi am fost la o întâlnire cu scriitorul Norman Manea, cu ocazia primirii de către acesta a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii  „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Dar să vedem cine este Norman Manea:

Norman Manea (n. 19 iulie 1936Suceava) este un romancier născut în România, evreu, fost dizident , care trăiește din 1986 în SUA. Este unul dintre cei mai traduși romancieri români, fiind considerat totodată unul din marii scriitorii români din exil.

S-a născut în cartierul Burdujeni (astăzi suburbie a municipiului Suceava) la data de 19 iulie 1936. Copil fiind, a fost deportat într-un lagăr de concentrare în Transnistria de unde s-a întors în România în 1945 cu membrii familiei sale care au supraviețuit.

A lucrat în România ca inginer hidrotehnician, pentru ca din anul 1974 să renunțe la profesie dedicându-se în întregime scrisului. Până la plecarea sa din țară a publicat zece volume, în care descrie aspectele vieții într-un stat totalitar, fără să critice însă direct regimul comunist din România.

A părăsit România în 1986 și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii unde a devenit așa-numit writer in residence la mai multe universități americane, inclusiv la Bard College din New York. În 2011 era profesor universitar pentru Studii Europeene și Cultură la Bard College.

Operele sale au fost traduse în circa douăzeci de limbi.

Autorul are drept teme favorite trauma holocaustului, viața de zi cu zi într-un stat totalitar și exilul. Cărțile sale au fost comparate cu cele ale unor scriitori cum ar fi Bruno Schulz șiRobert Musil, sau au fost considerate de alți critici ca fiind o continuare firească a absurdului grotesc din romanele lui Franz Kafka.

Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţiii „Cuza” a fost plină atât de profesori cât şi de studenţi şi de alte persoane interesate.

După festivitate au urmat discuţii libere în Sala paşilor pierduţi, prilej cu care am stabilit cu domnul(nu suportă să-i spui maestre)  Norman Manea să-mi acorde un interviu imediat ce se va linişti.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria literatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s