Invitaţie la lectură- Episodul 20

O lecţie de morala pentru fete frumoase, de Alexander McCall Smith

titlu: O lecţie de morală pentru fete frumoase
autor: Alexander McCall Smith
titlul original : Morality for Beautiful Girls

traducerea : I. Boitor, Viorica

editura: Polirom, Biblioteca Polirom, 2007
număr de pagini: 290

 

 O africană detectiv particular încearcă să-şi rezolve problemele personale, în timp ce se ocupă de tot felul de cazuri complicate.

 

Sinopsis:

În această a treia carte din seria deschisă de “Agenţia de detective nr. 1 ” şi continuată de “Lacrimi de girafă”,  Precious  Ramotswe caută să rezolve problemele ce le are logodnicul său, J.L.B. Matekoni, dar şi să se ocupe de cazurile dificile ale clienţilor Agenţiei de detective.

 

În “ O lecţie de morală pentru fete frumoase”, Mma. Precious Ramotswe trebuie să ia decizii dureroase, atât pe plan personal cât şi în activitatea profesională.  Cum Agenţia de detective nr.1 trece prin dificultăţi financiare mari, eroina noastră ia hotărârea să-i mute sediul în service-ul auto al logodnicului ei. Întrebarea care apare este ce va face cu secretara sa. Va mai fi nevoie de aceasta? Mma. Ramotswe este prinsă între două sentimente ce luptă în interiorul eului ei: pe de o parte dorinţa de a merge mai departe cu Agenţia de detective, ceea ce înseamnă reducerea cheltuielilor, şi pe de altă parte dorinţa de a o păstra pe angajata ei, nu se poate hotărî să o concedieze. Doamna detectiv găseşte o soluţie interesantă: Mma. Makutsi devine director adjunct al service-ului şi reuşeşte să-i pună la treabă pe lucrătorii leneşi ai lui Matekoni.

Mma. Ramotswe este prinsă între grija pentru omul iubit, care trece printr-o depresie severă, şi cazurile pe care le are de rezolvat.  Precios constată că domnul Matekoni este mult mai complicat şi fragil decât credea şi trece prin clipe grele căutând diverse soluţii pentru vindecarea acestuia. Chestiunea este destul de delicată pentru că nu vrea să-l supere pe omul iubit, dar pe de altă parte trebuie să ia măsuri radicale.

Pe lângă toate problemele  personale, eroina principală se confruntă cu cazuri foarte complicate, ce privesc cumnata unui oficial din guvern, bănuită că încearcă să-şi otrăvească soţul, participantele la un concurs de frumuseţe, care nu sunt chiar aşa de integre cum ar trebui, şi un băiat sălbatic ciudat, găsit în deşert şi adus la orfelinat.

Cu multă pricepere, răbdare şi umor, Precious reuşeşte să rezolve toate problemele. Dar cum reuşeşte să facă asta într-un mod  cu totul ingenios, veţi afla citind cartea.

 

 

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un comentariu