Invitaţie la lectură- Episodul 18

Agenţia de detective nr.1 de Alexander McCall Smith – recenzie

titlu: Agenţia de detective nr. 1
autor: Alexander McCall Smith
titlul original : The No.1 Ladies’ Detective Agency

traducerea : I. Boitor, Viorica

editura: Polirom, Biblioteca Polirom, 2006
număr de pagini: 264

 

Cartea ne introduce în atmosfera Africii, mai exact în Botswana,  unde o femeie are curajul să înfiinţeze prima Agenţie de detective.

 

Sinopsis:

Romanul ne prezintă cum a ajuns Mma Ramotswe să fie detectiv particular, cu ce cazuri şi-a început cariera şi ce prejudecăţi a trebuit să învingă.

 

Trebuie să precizez că romanul face parte dintr-o trilogie publicată de către Editura Polirom. În acestă primă carte din serie aflăm în ce împrejurări eroina principală, Mma Ramotswe,  a devenit detectiv particular  şi cum a început să aibe primii clienţi.

Vă mărturisesc că am început să citesc această carte cu o oarecare reţinere. Mă gândeam că nu voi găsi ceva interesant într-o poveste a cărei acţiune se petrece undeva în sălbăticie, într-o ţară săracă de la capătul lumii. Se pare însă că m-am înşelat pentru că povestea primei agenţii de detective din Botswana m-a captivat prin limbajul accesibil şi prin cazurile deosebit de interesante înfăţişate în acest volum.

Pe parcursul investigaţiilor sale, eroina cărţii aduce la lumină, în primul rând, complexitatea şi contrastele ţării în care trăieşte. Şi eu care credeam că nu voi găsi nimic deosebit de citit în această carte!

Mma Ramotswe este un personaj unic, iar metodele ei şi rezultatele pe care le obţine sunt la fel de neobişnuite ca şi romanul ce le înfăţişează. Această doamnă detectiv este secondată de o secretara, Mma Makutsi, care a absolvit cu brio o şcoală de secretare, dar care are ambiţia să devină şi ea detectiv.

Ca să vedeţi cum rezolvă cazurile, am să vă dau un singur exemplu: pentru a dovedi că soţul unei cliente o înşeală pe aceasta, detectiva noastră joacă rolul unei seducătoare pe langă domnul cu pricina şi reuşeşte să-l seducă, să recunoaştem că acesta nici nu s-a împotrivit, şi îi face o poză compromiţătoare în care apare şi ea însăşi. Clienta n-a apreciat faptul acesta, deşi poza îi dovedea clar că soţul o înşeală. Aşa că Mma Ramotswe nu a fost plătită pentru acest caz rezolvat cu multă imaginaţie.

Un roman care-ţi stârneşte râsul, teama şi plânsul, uneori simultan.

© 2012 Iulian Sîrbu (Iulianes 31)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria literatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s