Poşta de Charles Bukowski- impresii de lectură(16)

titlu: POŞTA
autor: Charles Bukowski
titlul original : Post Office

traducerea : Sorin I. Gherguţ

editura: Polirom, 2004
număr de pagini: 254

Romanul are la bază experienţa de lucrător poştal a autorului.  Este descrisă foarte bine atmosfera din oficiile poştale din America. Henry Chinaski, personajul principal, este chinuit de regulamentele stupide şi munţii de hârţoage, de supraveghetorii stupizi şi rău-voitori, de programul imposibil. Pentru a evada din acest mediu toxic, eroul nostru bea de stinge şi îşi găseşte alinarea în braţele femeilor.

Henry Chinaski îşi mai găseşte o preocupare care să-l facă să uite serviciul de la poştă: cursele de cai. El pariază aproape zilnic, uneori lipsind de la serviciu, ceea ce îi aduce alte neplăceri.  Culmea e că reuşeşte să câştige sume de bani destul de frumoase dar , fiind un prototip al ratatului, aceştia i se scurg printre degete.

Bukowski se remarcă, ca şi în alte romane ale sale, prin stilul direct, simplu, fără întortocheri prin care ne zugrăveşte societatea americană a timpului său. Oficiul poştal este o metafora a societăţii în care trăieşte autorul, o societate prizonieră a legilor absurde care o guvernează şi cu care se luptă Henry Chinaski. Personajul central al romanului se automarginalizează şi încearcă prin aceasta să se elibereze de constrângerile la care este supus.

Deosebit de comice şi totodată triste, întâmplările prin care trece eroul din Poşta ne vor amuza dar ne vor pune şi pe gânduri.

© 2012 Iulian Sîrbu (Iulianes 31)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s