Invitaţie la lectură- Episodul 14

Astăzi am să vă vorbesc despre romanul de debut al lui Gabriel Andronache, „Ich bin ein Berliner”.

Cu acest roman autorul este câştigător la concursul de debut organizat de editurile Herg Benet şi Max Blecher în 2011, secţiunea Proza.

Dar să vă mai spun câte ceva despre Gabriel Andronache: membru al juriului Festivalului International de Film de la Iaşi; co-scenarist al lung metrajului Ho, ho, ho, produs de către Mediapro Pictures; co-autor, împreună cu actorul şi regizorul Ion Sapdaru, al piesei de teatru Aventurile baronului Munchhausen, montată la Teatrul Luceafărul din Iaşi; scenarist sitcomul Fete de măritat (4 episoade), difuzat pe Prima Tv; scenarist sitcomul Baronii (16 episoade) difuzat pe Naţional TV; scenarist al show-ului Analiză fatală, difuzat pe Tele M Iaşi; scenarist al grupului VOUĂ cu peste 70 de scenete pentru „Ţara lui Papură Vouă”; co-autor, împreuna cu actorul şi regizorul Ion Sapdaru, al piesei de teatru „Chiriţa europarlamentară”, montata la Teatrul de Stat din Oradea; câştigator cu scurtmetrajul „Amatorul” al Premiului pentru scenariu la Festivalul DaKINO. Articole publicate în Naţional, Aspirina Saracului, Terra 1, Monitorul de Iaşi, Opinia, Ieşeanul, Ziarul Financiar, Dacia Literara.

„Ich bin ein Berliner” ne prezintă frământările lui D., care este nemulţumit de actuala existenţă, chinuită zilnic de un sistem post-comunist birocratic şi absurd. Locul unde lucrează D. este denumit generic Instituţia şi autorul ne introduce în viaţa unui funcţionar tipic din România, care s-a săturat să lucreze în acel mediu. Eroul nostru trăieşte de pe o zi pe alta, fără să-şi planifice ceva şi fără să aibe mari speranţe. Mai este şi prădat ceea ce pune capac la existenţa sa cenuşie. Acasă îl aşteaptă frigiderul gol şi aceeaşi nemulţumire privind traiul său. D. descoperă într-un anticariat o ilustrată expediată din Berlin şi din acel moment el  identifică acest oraş cu un tărâm al făgăduinţei.  Personajul evadează în această lume plină de promisiuni, dar care, în final, se va dovedi că este cu totul altfel.

Vă las să descoperiţi singuri lumea în care se învârte D.  E o parte din lumea în care trăim şi noi.

În curând va avea loc la Iaşi lansarea acestui volum.

Lectură plăcută şi cu folos!

© 2012 Iulian Sîrbu (Iulianes 31)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria literatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s