Invitaţie la lectură- episodul 13

Romanele lui Charles Bukowski(2)

V-am prezentat în primul episod unul dintre romanele lui Charles Bukowski, „De duzina”. Astăzi voi vorbi despre al doilea roman citit de mine dintre operele acestui autor: „Factotum”. Scriitorul a scris şase romane în total: „Poşta” (1971), „Factotum” (1975), „Femei” (1978), „Carne beată” (1982), „Holywood”(1989) şi „De duzină” (1994).

În „ Factotum” personajul principal este Henry Chinaski care este mereu îndrăgostit de picioarele lungi ale femeilor, de sânii lor generoşi şi de partea posterioară cât mai aerodinamică. Şi chiar are parte de multe femei, de o diversitate pitorească. Omul nostru este în căutare permanentă de slujbe, pentru că nu poate să-şi păstreze niciun job prea mult timp. E şi greu având în vedere că personajul nostru este un alcoolic incurabil. O influenţă nefastă o au şi femeile ce-i populează viaţa. Una dintre ele, Jan, staţioneză mai mult prin preajma lui Chinaski. Dar până urmă dispare şi ea aşa cum dispar toate din jurul lui: femeile, oraşele, slujbele…

Henry Chinaski se hotărăşte să-şi găsească un job atunci când taică-său îl pune la plată pentru casă şi masă. Şi sumele ce le are de plătit sunt tot mai mari. Astfel începe o adevărată sarabandă a slujbelor. Eroul nostru este, pe rând , magazioner, funcţionar, distribuitor, om de serviciu, muncitor într-o fabrică de biscuiţi pentru câini, şofer. Personajul trece cu nonşalanţă de la o slujbă la alta şi chiar îi provoacă pe şefi să-l dea afară, pentru a nu prinde rădăcini prea adânci  într-un loc. Chinaski călătoreşte prin toată America, în căutarea a ceva ce nici el nu ştie prea bine cum arată. Acţiunea începe în Louisiana şi eroul nostru porneşte în marea călătorie a vieţii prin Texas, ajunge înapoi acasă la Los Angeles, apoi pleacă la New York şi călătoria continuă ameţitor. Tot aşa defilează prin faţa noastră şi şirul nesfârşit al joburilor abordate de Chinaski.

La fel ca eroul romanelor sale, scriitorul Charles Bukowski este fiul unui soldat american şi al unei nemţoaice, născut în 1920, în Germania. A urmat cursuri de jurnalism în America şi a supravieţuit din slujbe mărunte: liftier, şofer de camion, muncitor într-o fabrică de biscuiţi pentru câini şi aşa mai departe. Iar atunci când a ajuns funcţionar la poştă, a început să scrie. Bukowski a scris în cei 74 de ani pe care i-a trăit mii de poezii, sute de nuvele şi şase romane – toate despre femei, alcool şi oameni obişnuiţi. Obişnuiţi cu sărăcia, cu lipsurile şi cu mersul la oficiile forţei de muncă, pentru a căuta slujbe. În timp ce munceşte sau îşi caută o slujbă Henry Chinaski scrie mici povestiri şi visează să dea lovitura, să devină un autor de succes. Se pare că Charles Bukowski a reuşit acest lucru până la urmă. A ajuns proprietarul unei vile cu piscină şi al unui automobil de lux.

Cartea a apărut în 2004, în colecţia Proză XX, la Editura Polirom. Cred că merită să o căutaţi, să o găsiţi şi să o citiţi.

Să aveţi lecturi bune!

© 2012 Iulian Sîrbu (Iulianes 31)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria literatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s