Din bucătăria de post a lui Iulianes- macaroane cu sos de roşii

Iată şi un felul II de post !

Avem nevoie de:

500 gr. macaroane;

1 ceapă mare;

1 litru de suc de roşii;

2-3 linguri ulei;

150 ml pastă de gogoşari+ardei capia;

150 gr. măsline;

un borcănel cu capere;

oregano, sare, piper,busuioc, usturoi granulat.

Unii văd că se uită la mine cam ciudat, nu ştiu ce sunt acelea „capere”. Iata mai jos o explicaţie:

Caperele sunt bobocii nedeschisi ai florilor. Planta de capere creste in salbaticie pe pantele muntoase, in special pe acelea din jurul Marii Mediterane. Este o planta cataratoare, cu tulpini subtiri a caror culoare variaza de la verde deschis pana la ruginiu. Planta are frunze rotunde, de culoare verde intens. Florile sunt foarte frumoase si delicate, cu petale albe si stamine foarte lungi, de culoare mov.
Bobocii de capere se folosesc in special murate. Aroma lor este picanta si un pic acrisoara (din cauza murarii), gustul este un pic astringent si pregnant. Fructele de capere au un gust mai puternic si mai dominant, dar asemanator.
Caperele se folosesc mai ales in sosuri (fie reci, fie calde) si in marinate, in special cele pentru peste. Merg foarte bine cu rosiile si vinetele. Caperele se mureaza in otet sau se sareaza, rezistand astfel pana la un an.
Caperele sunt esentiale pentru bucatariile mediteraneene, fiind asociate, mai ales, cu bucataria italieneasca si cea cipriota. Se folosesc in sosurile cu rosii sau cu vin si merg foarte bine cu pestele, pastele si carnea de pui. Ele se armonizeaza bine si cu majoritatea condimentelor mediteraneene: busuioc, oregano, usturoi, tarhon, rozmarin, cimbru. Se combina de asemenea bine cu maslinele murate.
Bucatariile din Europa centrala si nordica au ajuns si ele sa foloseasca caperele, mai ales in mancarurile reci (salate de peste si de legume). Multe sosuri isi datoreaza gustul special catorva bobite tocate de capere. Sosurile calde trebuie insa sa foloseasca cu prudenta caperele, deoarece la temperatura, acestea isi pierd gustul si aroma. Este indicat ca acest condiment sa fie adaugat cat mai tarziu la sos.

Caperele le găsiţi la supermarket, în borcănele mici de obicei.

 Ei, v-aţi lămurit?
Mod de preparare:
Se pun la fiert macaroanele şi se fierb conform indicaţiilor de pe ambalaj.
Separat într-un alt vas se pun 2-3 linguri de ulei şi se pune pe foc potrivit. Se taie ceapa mărunt şi se căleşte în ulei. Atenţie să nu ardeţi ceapa că vă strică gustul la sos. Se toarnă sucul de roşii şi se amestecă cu o lingură de lemn. Se pune şi pasta de gogoşari. Se adaugă condimentele (sare, piper, oregano etc.). Când tot acest amestec a mai scăzut puţin , este cam gata. După ce s-a mai racit puţin sosul se adaugă măslinele şi caperele în sos şi se amestecă .  Macaroanele se scurg de apă şi se pun într-un vas unde se amestecă cu sosul.
Poftă bună!
Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria gastronomic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s