Situaţia este albastră !

Afirmaţia din titlu se referă la modul cum văd eu situaţia din România. Ultima bombă este închiderea fabricii Nokia de lângă Cluj. Nu prea ne pică bine treaba asta. Problema este că şi alte firme străine îi vor urma exemplul şi altele nu prea mai vin în România. Un alt exemplu este firma americană Delphi care are o fabrică la Iaşi şi care deja studiază piaţa chineză. Nu ar fi de mirare ca să plece şi ei mai la est….chiar mult mai la est. Alţi investitori străini nu prea se arată sau, dacă se arată, au grijă unii băieţi deştepţi să-i gonească.

Dacă ne uităm la sectorul construcţiilor şi aici treaba nu prea merge. Dacă prin 2008 se construia în draci şi unde priveai vedeai o casa în lucru sau chiar blocuri, acum stau toate încremenite în situaţia cum le-a prins criza. Din loc în loc se văd panouri cu anunţuri de vânzare pentru case sau terenuri. Chestia este că nu prea sunt cumpărători, pentru că preţurile sunt foarte atrăgătoare.

Ce să mai spun de domeniul sănătăţii care este în mare suferinţă ! Cadrele sanitare pleacă în masă în străinătate şi noi rămânem aproape fără asistenţă medicală. Vă dau exemplul tatălui meu care este actualmente internat în cel mai mare spital din judeţul Iaşi şi unde lipsa medicilor se vede cu ochiul liber. Să vă mai spun despre dotările lipsă sau despre faptul că în unele clinici bolnavii stau câte doi într-un pat?

În domeniul educaţiei situaţia este tot grea. Educatorii sunt prost plătiţi şi îşi fac şi ei cum pot meseria. Efectele s-au văzut la bacalaureatul din acest an. Dar pentru cine are copii şcolari, situaţia se simte direct.

Avem însă şi creşteri : preţul la combustibili a crescut destul de frumos… indiferent de situaţia de pe piaţă. E însă o creştere care nu ne încălzeşte, aş zice chiar că ne răceşte!

 

© 2011 Iulian Sîrbu (Iulianes 31)

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s